Eerste verkiezingsdebat ooit in Amsterdam Zuidoost: felle discussies en verbroederend cultuurpact

AMSTERDAM ZUIDOOST - Tijdens het verkiezingsdebat van het Cultuurplatform Zuidoost op dinsdag 27 februari hebben alle aanwezige politici een cultuurpact ondertekend. De partijen GroenLinks, BIJ1, ChristenUnie, PvdA, CDA, DD6, DENK, SP en VVD zeggen hiermee toe dat een vast percentage van de vastgoedinvesteringen in Zuidoost gereserveerd moet worden voor cultuur door het stadsdeel.

‘Wat goed dat er eindelijk een groot verkiezingsdebat in Zuidoost georganiseerd wordt’. Zo begon Laurens Ivens, lijsttrekker van de SP, zijn betoog. In het Bijlmer Parktheater gingen negen politici tegenover ruim honderd aanwezigen in debat over stellingen rondom wonen, werken en cultuur. Cultuurplatform Zuidoost, initiatiefnemer van het debat, hoopt met het debat de aandacht te vestigen op dit groeiende stadsdeel. ‘Omdat de stad vol raakt, zijn de ogen vanuit de stad steeds meer op ons gericht. Dan willen we wel aan tafel zitten om te horen wat de stad van plan is met Zuidoost,’ aldus Ernestine Comvalius, directeur van het Bijlmer Parktheater.

Hoewel het goed gaat met Zuidoost, bestaat er de angst dat de groei van het stadsdeel ten koste gaat van de inwoners zelf. Verschillende politici spraken zich hierover uit. Sylvana Simons, lijsttrekker van BIJ1: ‘De mensen die hier woonden toen niemand hier wilde wonen, moeten er kunnen blijven wonen.’

De nadruk bij het debat lag op cultuur. Er wordt vaak vanuit de Stopera gekeken naar de ontwikkeling van cultuur in de verschillende stadsdelen. Het Cultuurplatform betoogt dat ook een stadsdeel als Zuidoost het centrum van de stad kan zijn. Daar sloot Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van GroenLinks, zich bij aan. ‘Juist dit jaar, nu de Bijlmer 50 jaar bestaat, moeten we de rest van de stad hiernaartoe halen. Dit is niet alleen het nieuwe Nederland, maar ook het nieuwe Amsterdam.’

 

Cultuur en cultuurmakers vormen de bloedvaten en het kloppend hart van het stadsdeel. Om te zorgen dat de groei van Zuidoost niet leidt tot een hoop levenloze stenen sloten de negen politici een pact: een vast percentage van de vastgoedinvesteringen in het stadsdeel moet gereserveerd worden voor cultuur voor, maar vooral ook door, Zuidoost.

foto's: Anna Lakmaker

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.