Bezoek uit Seattle

Imagine IC biedt kennisprogramma's aan voor (onderwijs)instellingen uit binnen- en buitenland. Op 1 en 14 september komt een groep studenten van University of Washington (Seattle) op bezoek, vanuit een interesse in actuele debatten over integratie, religie en tolerantie in Nederland en de constructie van collectieve identiteit. 'Ik las over “Echt Nederlands” van Imagine IC,’ aldus historicus Nick Barr Clingan die de groep begeleidt en zijn studenten met inclusief erfgoedwerk wil laten kennismaken.

Bezoek uit Seattle
Bezoek uit Seattle

Informele monumenten
Het programma dat voor de Amerikanen is gemaakt, bestaat uit twee delen. Op dag 1 krijgen de studenten een introductie door Marlous Willemsen over Imagine IC, erfgoedopvattingen, het verzamelen van de eigen tijd en de sociologische modellen om naar die tijd te kijken. De case die daarbij wordt ontleed, is de archiefcollectie en vaste opstelling Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost. Vervolgens introduceert Jasmijn Rana (van de universiteiten van Leiden en Berlijn én ‘van’ Imagine IC) het project Chicks, Kicks & Glory dat Imagine IC in 2010 ontwikkelde in samenwerking met UvA en jonge kickboskters in Amsterdam. Ze laat hen ook de actuele opstelling Let’s Party zien over uitgaansrituelen in de stad. Tot slot trekt de groep de Bijlmer in, onder leiding van Willem van der Steen (Rochdale), voor een introductie op de gebouwde omgeving.

Op dag 2 zullen de studenten hun voorstellen presenteren voor ‘informele monumenten’ in de buurt en de hele stad, geïnspireerd door de betekenissen die stedelingen van nu geven aan plaatsen en gebouwen ‘van hun leven’.  Op hun voorstellen wordt gereageerd door een panel dat bestaat uit Marlous Willemsen, Jasmijn Rana en Willem van der Steen, aangevuld door Anita Blom van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Zij houdt zich hier bezig met na-oorlogse bouw en de betekenis van het alledaagse in de opvatting van monumentaliteit.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.