Amsterdam Museum en Imagine IC organiseren internationaal ICOM-evenement

Medew­erk­ers van stadsmusea over de hele wereld komen naar Amsterdam

Dit jaar organ­iseert het Ams­ter­dam Muse­um samen met Imag­ine IC de inter­na­tionale con­fer­en­tie van stadsmusea en eigen­ti­jds erf­goed­prak­tijk. Dit even­e­ment wordt geïni­tieerd vanu­it ICOM; de Inter­na­tion­al Coun­cil of Muse­ums. Elk jaar kri­jgt een ander muse­um de eer om het even­e­ment te mogen hosten. Na onder andere Mosk­ou (2015), Mex­i­co City (2017), Kyoto (2020), Recife (2022), Taipei (2023) en New York (2023) is het nu de beurt aan Ams­ter­dam. De titel van de con­fer­en­tie dit jaar is ‘’Col­lect­ing With(in) the City’’. Het meer­daagse even­e­ment vin­dt plaats op 9, 10 en 11 okto­ber 2024 op diverse plekken in de stad en zal naar verwacht­ing 200 tot 250 muse­um- en erf­goed­pro­fes­sion­als en aca­d­e­mi­ci van over de hele wereld trekken.

Het the­ma van de con­fer­en­tie is verza­me­len in en met de stad. Het Ams­ter­dam Muse­um heeft met pro­jecten als Col­lect­ing the City –inmid­dels 4 edi­ties–, Vrouwen van Zuidoost, Vrouwen van Noord en Vrouwen van Nieuw-West, het Geheugen van Oost, Buurtwinkels, Coro­na in de Stad en Gezicht­en van Noord-Hol­land uit­ge­brei­de ervar­ing met co-cre­atie en het betrekken van mensen en instellin­gen uit de hele stad bij het­geen er te zien is in het muse­um. Het Ams­ter­dam Muse­um zal zijn best prac­tices en learn­ings delen met stadsmusea van over de hele wereld.

Imag­ine IC is een van de vaste part­ners van het Ams­ter­dam Muse­um als het gaat over par­tic­i­patief erf­goed­w­erk. Daarmee mak­en zij sinds de start onderdeel uit van het pro­gram­ma Col­lect­ing the City waar­bij in 2022 een ten­toon­stelling over de vliegramp in de Bijlmer is gere­aliseerd. Met pro­jecten als Ik weet waar je huis woont, Her­denken en Helen en Zwart Beraad werkt Imag­ine IC al jaren met de thema’s als Col­lect­ing Activism, Sens­es of Home en Decolo­nial Prac­tices die ook deze con­fer­en­tie cen­traal staan. Deze pro­jecten zijn in het bin­nen- als buiten­land goed ont­van­gen tij­dens con­fer­en­ties en pre­sen­taties en zijn vooruit­strevend in de manier waarop er verza­meld wordt.

Judik­je Kiers, directeur van het Ams­ter­dam Muse­um: ‘’Het is een eer om dit inter­na­tionale even­e­ment te mogen organ­is­eren, spe­ci­aal rond dit the­ma, dat ons zo na aan het hart ligt: het verza­me­len van en met de stad. Het is fan­tastisch dat we hier in Ams­ter­dam onze ervarin­gen kun­nen delen met collega’s van musea van over de hele wereld en van elka­ar kun­nen leren. We gaan er met ons team en de part­ners een prachtig even­e­ment van mak­en!’’

Danielle Kui­jten, directeur van Imag­ine IC: ‘’Het is heel bij­zon­der dat we samen met het Ams­ter­dam Muse­um een podi­um kun­nen bieden aan nationale en inter­na­tionale col­le­ga’s. Om in de geest van co-cre­atie het max­i­male te halen door van elka­ar te leren, onze presta­ties en twi­jfels uit te wis­se­len en geza­men­lijk de koers te bepalen voor een nieuw even­wicht voor de toekomst van onze verza­mel­prak­tijk.’’

Pro­gram­ma
Voor het inhoudelijke pro­gram­ma werken het Ams­ter­dam Muse­um en Imag­ine IC nauw samen met twee com­missies vanu­it ICOM. CAMOC (Inter­na­tion­al Com­mit­tee for the Col­lec­tions and Activ­i­ties of Muse­ums of Cities) is de com­missie vanu­it ICOM die zich bezighoudt met stadsmusea. De com­missie COMCOL (Inter­na­tion­al Com­mit­tee for Col­lect­ing) bin­nen ICOM richt zich spec­i­fiek op heden­daagse verza­mel­prak­tijken. Bei­de com­missies van ICOM organ­is­eren elk jaar een eigen con­fer­en­tie. Dit jaar is de tweede keer, na Berli­jn (2011), dat de com­missies een geza­men­lijke con­fer­en­tie organ­is­eren. CAMOC en COMCOL hebben mensen in het veld opgeroepen om voorstellen voor pre­sen­taties en work­shops over best prac­tices met betrekking tot het verza­me­len samen met de stad in te dienen. Uit die inzendin­gen zijn sprek­ers ges­e­lecteerd. De deel­ne­mers aan de con­fer­en­tie, waar­van een groot deel ook zal spreken, komen van over de hele wereld en zijn aca­d­e­mi­ci maar vooral veel muse­umpro­fes­sion­als; mensen die in de prak­tijk veel verza­me­len in en met de stad. In de con­fer­en­tie staat uitwissel­ing van ken­nis en ervar­ing dan ook centraal.

Een van de keynote-sprek­er is Zan­dra Yea­man. Zij werkt bij het Huntar­i­an Muse­um in Glas­gow in Schot­land en haar func­ti­eti­tel luidt: Cura­tor of Dis­com­fort. Haar dagelijkse werk draait om: ‘hoe breng je een pijn­lijk verleden naar voren en hoe ga je daar mee om?’. Hierover zal zij haar inzicht­en delen tij­dens de con­fer­en­tie. Daar­naast zullen muse­um- en erf­goed­pro­fes­sion­als van grote en kleinere cul­turele instellin­gen de gas­ten van de con­fer­en­tie vertellen over hun prak­tijk. De sprek­ers en de (stads)musea waar­voor zij werken, komen van over de hele wereld: Zuid-Korea, Aus­tral­ië, Turk­i­je, Thai­land, Enge­land, Argen­tinië, Chi­na, de Verenigde Stat­en, Egypte, Japan, Polen, Servië, Marokko en nog veel meer landen.

Vanu­it het Ams­ter­dam Muse­um spreekt onder andere Gonca Yalçın­er, hoofd Edu­catie & Par­tic­i­patie, over hoe het Ams­ter­dam Muse­um de afgelopen jaren de stad steeds meer is gaan betrekken bij het muse­um en de ver­halen die er wor­den verteld. Yalçın­er: ‘’Wij vin­den het belan­grijk dat ons muse­um van iedereen in de stad is en dat iedereen zich herkent in wat er te zien is. Daarom trekken wij de stads­de­len in, luis­teren naar de ver­halen van mensen die nog niet alti­jd wor­den geho­ord en zor­gen samen met hen dat hun ver­haal een mooie plek in de col­lec­tie van de stad kri­jgt.’’ Imara Limon, hoofd con­ser­va­toren van het Ams­ter­dam Muse­um, deelt samen met Monxo López, cura­tor van het Muse­um of the City of New York, de ervarin­gen die zij opde­den tij­dens de bij­zon­dere samen­werk­ing met de Lenape – oor­spronke­lijke bewon­ers van New York — voor de ten­toon­stelling Man­a­hahtáa­nung of Nieuw Ams­ter­dam? Het Inheemse ver­haal achter New York die nog tot en met 10 novem­ber 2024 te zien is in het Ams­ter­dam Museum.

Vanu­it Imag­ine IC spreekt Jules Rijssen, verza­mel­netwerk­er. Hij zal kort ingaan op de real­isatie van de exposi­ties van Imag­ine IC over de vliegramp in de Bijlmer in zow­el eigen huis als bij het Ams­ter­dam Muse­um. Rijssen: “Deze exposi­ties zijn gebaseerd op co-cre­atie. De part­ners zijn bij dit project oogge­tu­igen, fam­i­liele­den, buurt­be­won­ers, brandweer­lieden enzovoorts. De kern van mijn pre­sen­tatie zal gaan over het belang en de ethiek van het her­denken en de rol van rouw, tijd en plek in dezen. Welke rol kun­nen de erf­goedin­stellin­gen in dezen spelen?’’

Klik hier voor het volledi­ge pro­gram­ma.

Muse­umde­fin­i­tie ICOM en Col­lect­ing the City
Tij­dens de Gen­er­al Con­fer­ence in Praag, op 24 augus­tus 2022, stemde de Inter­na­tion­al Coun­cil of Muse­ums (ICOM) in met een nieuwe muse­umde­fin­i­tie: ‘Muse­ums oper­ate and com­mu­ni­cate eth­i­cal­ly, pro­fes­sion­al­ly and with the par­tic­i­pa­tion of com­mu­ni­ties.’ Naast aan­dacht voor duurza­amheid en inclusie behoort samen­werken met gemeen­schap­pen ook tot kern­tak­en van musea wereld­wi­jd. In de pro­gram­mal­i­jn Col­lect­ing the City verza­melt en pre­sen­teert het Ams­ter­dam Muse­um actuele of onder­be­lichte stadsver­halen. Col­lect­ing the City opent elk half­jaar drie ten­toon­stellin­gen en pro­gram­meert door­lopend in alle stads­de­len, alti­jd in samen­werk­ing met de stad en bewon­ers. Inwon­ers zijn vol­gens het muse­um namelijk de experts op het gebied van welke thema’s in de wijken en buurten lev­en en welke ver­halen op grotere, muse­ale, schaal aan­dacht ver­di­enen. De exposi­ties wor­den gemaakt in co-cre­atie. Bij co-cre­atie wor­den part­ners en bewon­ers co-eige­naar van een ten­toon­stelling of pro­gram­ma door van begin tot eind en op gelijke voet samen te werken aan het proces.

Extra dag Imag­ine IC
Na de con­fer­en­tie op 12 okto­ber 2024 zal er bij Imag­ine IC een extra dag wor­den geor­gan­iseerd over verza­mel-ethiek voor deel­ne­mers die nog in Ams­ter­dam bli­jven. Imag­ine IC verza­melt al 25-jaar inen met de buurt en geven ze beteke­nis aan de din­gen die ertoe doen. Met inter­na­tionale gas­ten gaat Imag­ine IC het gesprek aan over het belang van een nieuwe bal­ans in het erf­goed werk. Wan­neer men werkt aan een nieuw even­wicht van exper­tise en verwachtin­gen, welke ongelijkhe­den en machtsver­houdin­gen komen dan naar voren? Hoe beïn­vloe­den ver­schuiv­ende ideeën over eigen­dom en autoriteit de verza­mel- en ten­toon­stelling­sprak­tijken? Voor musea wor­den deze vra­gen steeds rel­e­van­ter, aangezien de bal­ans tussen materieel en imma­terieel erf­goed ver­schuift. Musea en erf­goedin­stellin­gen verza­me­len niet alleen objecten, maar ook ver­halen en ervarin­gen. En steeds vak­er doen ze dit in ver­schil­lende par­tic­i­patieve vor­men met bewon­ers, die part­ners wor­den in co-cre­atieprocessen en ‑pro­jecten

Ams­ter­dam Museum
Het Ams­ter­dam Muse­um, het offi­ciële stadsmu­se­um van Ams­ter­dam, is opgericht in 1926. Het muse­um beheert de col­lec­tie van de stad Ams­ter­dam, bestaande uit meer dan 100.000 objecten. De hoofd­lo­catie van het muse­um, het mon­u­men­tale Burg­er­weeshuis op de Kalver­straat in de his­torische bin­nen­stad, wordt op dit moment geren­oveerd zodat het Ams­ter­dam Muse­um ook in de toekomst zijn muse­ale tak­en vol­waardig kan uitvo­eren. Tot 2028 vin­dt het Ams­ter­dam Muse­um zijn tijdelijke thuis aan de Ams­tel 51 waar het zijn top­stukken toont en ten­toon­stellin­gen en even­e­menten organ­iseert. Daar­naast organ­iseert het stadsmu­se­um ten­toon­stellin­gen en even­e­menten in Huis Wil­let-Holthuy­sen en bij diverse part­ners door de hele stad.

Imag­ine IC
Imag­ine IC is een gesprek­splek voor erf­goed­de­moc­ra­tie. Ze organ­is­eren met en vanu­it de Bijlmer gesprekken over din­gen van ons dagelijks lev­en die Imag­ine IC als erf­goed wi toevoe­gen aan de stedelijk en lan­delijke col­lec­ties. Deze gesprekken realiseert Imag­ine IC in huis en op locatie in bijeenkom­sten, ten­toon­stellin­gen en edu­catie. De meth­ode van par­tic­i­patief verza­me­len wordt verder gedeeld met collega’s in het erf­goed­veld nation­aal en inter­na­tion­aal. Imag­ine IC wordt onder­s­te­und door het AFK en viert op 12 okto­ber 2024, aanslui­tend op de con­fer­en­tie, zijn 25-jarig bestaan met een inspir­erend programma.

De con­fer­en­tie Col­lect­ing With(in) the City vin­dt plaats op 9, 10 en 11 okto­ber 2024 op diverse locaties in Ams­ter­dam (Ams­ter­dam Muse­um, Pakhuis de Zwi­jger en Imag­ine IC). De con­fer­en­tie wordt geor­gan­iseerd door het Ams­ter­dam Muse­um in samen­werk­ing met Imag­ine IC en de com­missies CAMOC en COMCOL van ICOM. 

Imag­ine IC wordt gefi­nancierd door het AFK. 

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.