Uit de documentaire Verdacht (2018)
Perez Jong Loy (Paramaribo 1954 – Amsterdam 2019) was een bevlogen mens in de strijd tegen sociale en raciale ongelijkheid. Jong Loy kenmerkte zich door zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zo maakte hij in de zeventiger jaren deel uit van de organisatie van het Kwaku Festival en trok hij toen al ten strijde tegen racisme en discriminatie. De Bijlmer was een plek waar hij zich ook hard maakte voor erkenning van het slavernijverleden en de doorwerking ervan in het heden. Jong Loy was met zijn Vereniging Opo Kondreman (Sta op medebewoners) de drijvende kracht achter veel activiteiten die zich richtten op de zichtbaarheid van het slavernijverleden in Nederland, maar misschien wel zijn bekendste actie is die met zijn 1873-button. Hiermee wilde hij aandacht voor het wrange feit dat weliswaar in de koloniën de slavernij in 1863 werd afgeschaft, maar dat de tot slaaf-gemaakten nog tien jaar verplicht op de plantages moesten werken.
Jong Loy’s activiteiten zijn inmiddels jaarlijkse tradities, zijn ontwerpen iconisch en zijn gedachtegoed lijkt actueler dan ooit. Met deze interventie delen we daarom in objecten en quotes zijn verhaal door de ogen van mensen die dicht bij hem stonden. Welke betekenis heeft zijn gedachtengoed voor hen? En, wat willen zij daarvan doorgeven aan de volgende generaties?
Documentaire ‘Verdacht’
In 2018 was Perez Jong Loy een van de geïnterviewden in de documentaire Verdacht (2018) van filmmaker Nan Rosens over etnisch profileren.
Producent Hollandse Helden.
Eliezer
Perez Jong Loy is ook de drijvende kracht achter de jaarlijkse herdenking, straatnaam en het standbeeld van de zwarte bediende Elieser bij de joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel en initieerde hij de herdenkingsoptocht over de Amsterdamse grachten
Colofon:
Deze interventie kon alleen tot stand komen dankzij de medewerking van Sergio Berrenstein, Roy Kaikusi Groenberg, Martha Koenders, Helga Fredison, Saskia Leysner, Vincent Soekra, Jessica Dikmoet en Jerry Afriyie.
Realisatie: Imagine IC Ardjuna Candotti, Jules Rijssen en Danielle Kuijten
Vormgeving: Idem Dito — Arnhem
Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de buurt, met het doel om erfgoedcollecties van de stad en het land aan te vullen.
Imagine IC wordt gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.