Dit is een overzichtspagina met het aanbod van Imagine IC rondom de Keti Koti viering 2022. Klik hieronder door als je meer wilt lezen. De pagina wordt gedurende de maand aangevuld.
Keti Koti bij Imagine IC:
Online programma rondom Keti Koti
Online expo over Perez Jong Loy
Perez Jong Loy (Paramaribo 1954 – Amsterdam 2019) was een bevlogen mens in de strijd tegen sociale en raciale ongelijkheid. Jong Loy kenmerkte zich door zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zo maakte hij in de zeventiger jaren deel uit van de organisatie van het Kwaku Festival en trok hij toen al ten strijde tegen racisme en discriminatie. De Bijlmer was een plek waar hij zich ook hard maakte voor erkenning van het slavernijverleden en de doorwerking ervan in het heden. Jong Loy was met zijn Vereniging Opo Kondreman (Sta op medebewoners) de drijvende kracht achter veel activiteiten die zich richtten op de zichtbaarheid van het slavernijverleden in Nederland, maar misschien wel zijn bekendste actie is die met zijn 1873-button. Hiermee wilde hij aandacht voor het wrange feit dat weliswaar in de koloniën de slavernij in 1863 werd afgeschaft, maar dat de tot slaaf-gemaakten nog tien jaar verplicht op de plantages moesten werken.
Jong Loy’s activiteiten zijn inmiddels jaarlijkse tradities, zijn ontwerpen iconisch en zijn gedachtegoed lijkt actueler dan ooit. Wil je meer horen en lezen over zijn interessante verhaal? Bekijk de online expo over Perez via de volgende link:
Online selectie rondom de erfenis van het slavernijverleden
We hebben ook dit jaar een uitgebreide selectie gemaakt van verhalen en video verslagen van eerdere Imagine IC bijeenkomsten rondom de erfenis van het slavernijverleden.
Speciaal voor de jaarlijkse nationale herdenking afschaffing slavernij op 1 juli ontwikkelden wij het erfgoedmakers programma: Afschaffing Slavernij.
Lees hier meer over het programma en lees hier het artikel dat naar aanleiding van het lesprogramma is verschenen. Ook waren we met het programma te zien bij EenVandaag. Meer informatie over het boeken van Erfgoedmakers: Afschaffing Slavernij is hier te vinden.
Programma bij Imagine IC
Van Reiger tot Pom op het menu
Bij Imagine IC in de Bijlmer wordt met de pop-up expo Van Reiger tot Pom op het menu in de eigentijdse Vitrine van Zuidoost een blik geworpen op culinair erfgoed. De expo neemt daarbij een ‘kijkje in de keuken’ van Mavis Hofwijk van het Surinaams Buffet, een culinaire legende in Zuidoost en wereldberoemd in Amsterdam.
Tussen Gaasp & Gracht – verhalen uit twee stadsdelen is een initiatief van Museum Van Loon en Imagine IC i.s.m. OSCAM en New Metropolis.
Dit programma is onderdeel van de pop-up tentoonstelling Van Gaasp tot Gracht. Verhalen uit twee stadsdelen — georganiseerd door Imagine IC, Museum van Loon en OSCAM en een gezamenlijke programmering met CBK en Pakhuis de Zwijger (New Metropolis)
Wat: Bezoek de pop-up expositie Van Reiger tot Pom op het menu in de Vitrine van Zuidoost bij Imagine IC
Waar: OBA Imagine IC, Bijlmerplein 393, 1102 DK Amsterdam
Prijs: Gratis
1 juli 2022:
Free Heri heri for all bij OBA IMAGINE IC
Free Heri heri for all: op 1 juli 2022 delen we gratis heri heri maaltijden uit bij OBA Imagine IC.
Free Heri Heri For All is een concept van KIP Republic en een initiatief om Amsterdam te verenigen door de hele stad uit te nodigen om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van Slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenking en te vieren.
Over het gerecht
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.
Vanaf 16.00 — 19.00 uur
op = op
Het Keti Koti-scholenontbijt nog groter dit jaar
Na het succes van vorig jaar is het op 1 juli weer tijd voor het Keti Koti-scholenontbijt voor Amsterdamse leerlingen uit groep 7 & 8. Tijdens het Keti Koti-scholenontbijt ontmoeten leerlingen van basisscholen uit allerlei verschillende stadsdelen elkaar en staan ze samen stil bij de betekenis van Keti Koti. Wegens het succes van vorig jaar is het Keti Koti-scholenontbijt nog groter en zal het ontbijt op 1 juli plaatsvinden met Amsterdamse leerlingen. Het ontbijt van 2022 is al volgeboekt, aanmelden voor volgend jaar kan via de onderstaande button.