Dit is een overzichtspagina met het aanbod van Imagine IC rondom de Keti Koti viering 2021. Klik hieronder door als je meer wilt lezen. De pagina wordt gedurende de maand aangevuld.
Keti Koti bij Imagine IC:
Online programma rondom Keti Koti
Online expo over Perez Jong Loy
Keti Koti video serie op het Youtube kanaal van Imagine IC!
We hebben een selectie gemaakt van de video verslagen van bijeenkomsten rondom de afschaffing van slavernij.
Speciaal voor de jaarlijkse nationale herdenking afschaffing slavernij op 1 juli ontwikkelden we vorig jaar het nieuwe erfgoedmakers programma: Afschaffing Slavernij.
Lees hier meer over het programma en lees hier het artikel dat naar aanleiding van het lesprogramma is verschenen. Ook waren we met het programma onlangs te zien bij EenVandaag. Meer informatie over het boeken van Erfgoedmakers: Afschaffing Slavernij is hier te vinden.
Programma bij Imagine IC
24 juni 2021 Verzamelbijeenkomst (on)zichtbare aanwezigheid van het slavernijverleden
In samenwerking met Museum Van Loon organiseert Imagine IC deze zomer een 3‑tal gesprekken over de (on)zichtbare aanwezigheid van het slavernijverleden. We weten dat ons verleden sporen achterlaat die we tot in het heden zien en voelen. Soms zijn die sporen heel herkenbaar, soms behoeven ze extra duiding. Of juist een andere duiding omdat het verhaal dat er tot nu toe bij verteld werd een ander verhaal overstemd.
Voor iedere millennial die hierover mee wil praten
Tijdens onze eerste bijeenkomst willen we graag met jongeren in gesprek over het zichtbare en onzichtbare uit het verleden en de doorwerking in het heden voor hen persoonlijk.
Geen millennial maar toch meepraten? De bijeenkomst van 15 juli 2021 gaat over hetzelfde onderwerp en is voor de doelgroep die zich niet tot millennials rekent.
Hierbij gaat de aandacht onder andere uit naar de (on)zichtbare doorwerking voor ‘jongeren’ met roots in (soms zelfs meerdere) landen waarmee Nederland een koloniaal verleden deelt. Tijdens publieke debatten hierover wordt vaak verschil gemaakt tussen verschillende groepen. Ieders identiteit bestaat echter uit meer delen dan alleen 2 kanten. Hoe ga je om met vragen als ‘Waar hoor jij bij?’ of ‘Aan welke kant van de Keti Koti-tafel ga jij zitten’? En hoe draag jij bij aan de zichtbaarheid van jouw verhaal en perspectief, op plekken waar die afwezig lijkt te zijn?
Tijdens het gesprek bespreken we welke zaken (verhalen, tradities, objecten etc.) voor ons allen van belang zijn om je op een plek thuis te voelen, welke betekenissen je aan deze zaken geeft en hoe die zichtbaar te maken zijn.
Moderator
De moderator van dit gesprek is Surya Nahumury, creatief maker, trainer en community builder. Ze is de founder van Speak Up World, een platform waarin maatschappelijke en taboe-onderwerpen een plek krijgen om belicht en besproken te worden vanuit een kritische, intersectionele lens. Samen met Nyanga Weder ontwikkelde ze ook het project Welke Sporen Horen We? Hiervoor wonnen zij de eerste Decade Innovation Award.
Museum Van Loon
Opengesteld voor publiek biedt Museum Van Loon sinds 1973 de bezoeker de unieke mogelijkheid om de woning van een Amsterdamse regentenfamilie te bezoeken. De bezoeker staat oog in oog met de bewoners van toen en ervaart de wooncultuur in de oorspronkelijke historische omgeving en sfeer. De geschiedenis van de familie Van Loon geeft daarbij aanleiding voor het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen met de familiegeschiedenis, het huis of de collectie als uitgangspunt.
Verzamelbijeenkomst (on)zichtbare aanwezigheid van het slavernijverleden
Datum: donderdag 24 juni 2021
Tijd: 19.00 – 20.30 uur (inloop 18.30 — 19.00 uur)
Moderator: Surya Nahumury
Plaats: Imagine IC, Bijlmerplein 393, Amsterdam
Toegang: gratis, met het oog op de COVID-19-maatregelen is vooraanmelding verplicht. Voor meer informatie en aanmelding kun je mailen naar onze verzamelnetwerker Jules Rijssen: jules@imagineic.nl
De bijeenkomst wordt filmisch vastgelegd voor het buurtarchief. Mocht je bezwaar hebben gefilmd te worden, laat het ons van tevoren weten.
Save the date:
15 juli 2021 — Voor iedereen die zich niet rekent tot millennial, locatie Imagine IC.
24 augustus — Voor iedereen die bij een van beide gesprekken was, locatie Museum van Loon.
Dagelijks vanaf 25 juni 2021: Perez Jong Loy: de man achter de ’1873’-button
Dit jaar tijdens de periode rondom de Keti Koti herdenking afschaffing slavernij op 1 juli 1863 staan we bij Imagine IC stil bij de in 2019 overleden activist Perez ‘Apakanaike’ Jong Loy. Perez was een activist die op verschillende terreinen zich verroerde.
Onvermoeibaar zette Jong Loy zich met zijn Vereniging Opo Kondreman (Sta op medebewoners) in om de slavernijgeschiedenis in Nederland zichtbaar te maken. Zo initieerde hij belangrijke activiteiten, waaronder de herdenkingsoptocht over de Amsterdamse grachten en de 1873- button die herinneren aan het wrange feit dat in de koloniën de slavernij in 1863 werd afgeschaft, maar dat de tot slaaf-gemaakten nog tien jaar verplicht op de plantages moesten werken. Bij imagine IC vertellen buurtbewoners/naasten? In objecten en verhalen over de betekenis van zijn gedachtengoed voor vandaag.
Speciaal voor Keti Koti zijn in de Vitrine van Zuidoost bij Imagine IC voorwerpen te zien van Perez ‘Apalanaike’ Jong Loy, de man achter onder meer de ‘1873’-button.
Speciaal voor Keti Koti is er een bijzondere verbinding te zien in de Vitrine van Zuidoost tussen Perez en de items uit de Vitrine van Zuidoost.
Dagelijks vanaf 25 juni 2021: Keti Koti diorama collectie van Rita Maasdamme
Rita Maasdamme was een voorvechter van het vertellen van het inclusieve slavernij verhaal. Hiervoor heeft ze een grote collectie van diorama’s, creaturen en kleding gecreëerd die zij gebruikte om overal in het land en overzee dit verhaal over te brengen. De verzameling taferelen vertellen het verhaal van de trans-Atlantische slavernij en handel in slaafgemaakten. Verschillende taferelen verbeelden belangrijke momenten uit de slavernij-geschiedenis in bijvoorbeeld Suriname en op de Antillen. Het tafereel bij ons in huis te zien is dat van keti koti: het moment dat de ketenen verbroken worden.
Datum: 1 juli 2021
Tijd: 09:30 uur — 17:00 uur
Looptijd tentoonstelling: 25 juni 2021 — 31 augustus 2021
Credit Surimams via Free heri heri for all
27 juni 2021: Schillen
Op 1 juli vieren wij Keti Koti (ofwel Emancipation Day). Op deze dag herdenken wij de afschaffing van de slavernij in Suriname en vieren wij de vrijheid. Dit willen we samen doen door in gesprek te gaan over vrijheid en onvrijheid, emancipatie en empathie. Terwijl we met elkaar praten, schillen we zoete aardappelen waarmee het Surinaams Buffet een heerlijke heriheri maaltijd bereidt. Deze kan je gratis ophalen op 1 juli in OBA Imagine IC op het Bijlmerplein. Praat en schil je mee?
Hoe werkt het?
De gesprekken vinden plaatst onder leiding van Jules Rijssen (Imagine IC) en Ilias Zian (programmeur OBA). In groepen van tien personen schillen we de zoete aardappelen en spreken we met elkaar over het thema. Natuurlijk wordt er gezorgd voor koffie, thee en wat lekkers. In totaal duurt het programma twee uur en je kan je inschrijven voor een tijdsblok van 10.00 – 12.00 uur of 14.00 – 16.00 uur.
Dit evenement wordt georganiseerd door OBA, Imagine IC en New Metropolis Zuidoost. Het Surinaams Buffet maakt met de zoete aardappels de heriheri-maaltijden. Deze kan je op 1 juli tussen 15.00 en 18.00 uur gratis ophalen bij OBA Imagine IC op het Bijlmerplein.
Natuurlijk houden we ons aan de Corona-maatregelen en houden we 1,5meter afstand van elkaar en zorgt de OBA er voor dat er handschoenen en mondkapjes beschikbaar zijn.
Aanmelden via bijlmerplein@oba.nl
Vermeld alstublieft duidelijk in het onderwerp: aanmelding 27 juni en welk tijdsblok je wil komen. (10:00–12:00 óf 14:00–16:00
29 + 30 juni + 1 juli 2021:
Keti Koti-scholenontbijt (=VOL)
Keti Koti-scholenontbijt voor leerlingen uit groep 7 & 8 uit verschillende Amsterdamse stadsdelen georganiseerd ism Studiomeiboom. Tijdens het Keti Koti-scholenontbijt ontmoeten de leerlingen elkaar en staan ze samen stil bij de betekenis van 1 juli.
Mee doen met je school volgend jaar? Meld je via onderstaande knop aan en je blijft op de hoogte!
1 juli 2021: Free Heri heri for all bij OBA IMAGINE IC
Free Heri heri for all: op 1 juli 2021 delen we gratis heri heri maaltijden uit bij OBA Imagine IC.
Free Heri Heri For All is een concept van KIP Republic en een initiatief om Amsterdam te verenigen door de hele stad uit te nodigen om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van Slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenking en te vieren.
Over het gerecht
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.
De maaltijden zijn bereid door het Surinaams Buffet met behulp van vrijwilligers. Eet samen, herdenk en vier.
Vanaf 15.00 uur
op = op
Cultureel Zuidoost
Cultureel Zuidoost i.s.m. Bijlmer Parktheater, CBK Zuidoost, Foundation, Imagine IC, OBA, New Metropolis Zuidoost en OSCAM Cultureel Zuidoost is een nieuw collectief bestaande uit Bijlmer Parktheater, CBK Zuidoost, Foundation, Imagine IC, OBA, New Metropolis Zuidoost en OSCAM. Het initiatief is ontstaan vanuit de behoefte om meer samen op te trekken als organisaties buiten de ring en om al het moois wat er aan kunst — en cultuur in Zuidoost te vinden is meer te verbinden, maar ook een gezicht naar buiten. Vorig jaar kon Keti Koti door COVID-19 helaas niet op grote schaal gevierd worden. In plaats daarvan werden er op kleinere schaal lokale Keti Koti vieringen georganiseerd. Om de nadruk meer op ‘samen’ te leggen, pakt Cultureel Zuidoost voor Keti Koti 2021 nog groter uit. Door de ervaringen van vorig jaar realiseerden deelnemende organisaties des te meer hoe belangrijk het is om samen in Zuidoost een historische dag te vieren, waarin een feestelijk, historisch en transcultureel programma wordt gecreëerd voor iedereen. Cultureel Zuidoost staat gezamenlijk in de startblokken voor Keti Koti en voor een nieuw kunst- en cultuurseizoen begin september en hoopt dat er nog meer organisaties aansluiten. Zuidoost maken we samen!