In samenwerking met Museum Van Loon organiseert Imagine IC deze zomer een 3‑tal gesprekken over de (on)zichtbare aanwezigheid van het slavernijverleden. We weten dat ons verleden sporen achterlaat die we tot in het heden zien en voelen. Soms zijn die sporen heel herkenbaar, soms behoeven ze extra duiding. Of juist een andere duiding omdat het verhaal dat er tot nu toe bij verteld werd een ander verhaal overstemd.
Hierbij gaat de aandacht onder andere uit naar de (on)zichtbare doorwerking van het slavernijverleden voor inwoners van Nederland met een familiegeschiedenis in een en/of meerdere landen waarmee Nederland een koloniaal verleden deelt, zoals Indonesië, Suriname, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Sint Eustasius, Saba en Bonaire. Tijdens publieke debatten hierover wordt vaak verschil gemaakt tussen verschillende groepen. Ieders identiteit bestaat echter uit meer delen dan alleen 2 kanten. Hoe ga je om met vragen als ‘Waar hoor jij bij?’ of ‘Aan welke kant van de Keti Koti-tafel ga jij zitten’? En hoe draag jij bij aan de zichtbaarheid van jouw verhaal en perspectief, op plekken waar die afwezig lijkt te zijn?
Tijdens het gesprek, geleid door Jules Rijssen van Imagine IC, bespreken we welke zaken (verhalen, tradities, objecten etc.) voor ons allen van belang zijn om je op een plek thuis te voelen, welke betekenissen je aan deze zaken geeft en hoe die zichtbaar te maken zijn.
Museum Van Loon
Opengesteld voor publiek biedt Museum Van Loon sinds 1973 de bezoeker de unieke mogelijkheid om de woning van een Amsterdamse regentenfamilie te bezoeken. De bezoeker staat oog in oog met de bewoners van toen en ervaart de wooncultuur in de oorspronkelijke historische omgeving en sfeer. De geschiedenis van de familie Van Loon geeft daarbij aanleiding voor het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen met de familiegeschiedenis, het huis of de collectie als uitgangspunt.
Imagine IC
Erfgoed vertelt wie we samen zijn. En wie we willen worden. Iedereen heeft daarin een stem. Imagine IC is daarom een open vloer voor onderhandeling over de samenstelling van het collectieve geheugen van Amsterdam.
Uitnodiging Verzamelbijeenkomst (on)zichtbare aanwezigheid van het slavernijverleden
Datum: donderdag 15 juli 2021
Tijd: 18.00 — 19.30 uur (inloop 17.30 uur)
Moderator: Jules Rijssen, verzamelnetwerker Imagine IC
Plaats: Imagine IC, Bijlmerplein 393, Amsterdam
Toegang: gratis, met het oog op de COVID-19-maatregelen is vooraanmelding verplicht en inmiddels zijn de aanmeldingen gesloten.
De bijeenkomst wordt filmisch vastgelegd voor het buurtarchief. Mocht je bezwaar hebben gefilmd te worden, laat het ons van tevoren weten.