Opo Strey is een onderzoeksproject dat de aandacht vestigt op (bijna) vergeten strijdliederen uit de slavernijperiode en nieuwe nummers die deze periode verkennen. We willen begrijpen welke muzikale schatten de Inheemse en Afrikaanse mensen die tot slaaf zijn gemaakt, aan ons hebben nagelaten, en hoe we deze erfenis kunnen behouden voor toekomstige generaties. Dit evenement is een eerbetoon aan hun waardevolle bijdragen aan ons cultureel erfgoed.
Tijdens het programma delen initiatiefnemers en samenwerkingspartners – allen ervaren artiesten en sprekers – hun kennis over Curaçao en andere eilanden, de Indonesische archipel en het Surinaamse perspectief van Inheemsen, Marrons en stad/plantages. Samen met hen verkennen we de boeiende geschiedenis van muziekstijlen zoals Tambú, Sambura, Apinti en de betekenis van verborgen boodschappen in liedjes, specifieke ritmes en karakteristieke instrumenten. We staan ook stil bij de strijd tegen (culturele) onderdrukking tijdens de koloniale periode en bespreken hoe muziek en cultuur ondanks alles zijn blijven voortbestaan.
Gespreksstof
In de serie Gespreksstof bespreekt Imagine IC met gasten, partners en publiek de betekenis van dingen en herinneringen van het dagelijks leven. Van thema’s als verzet tot thuisgevoel, van verlies tot vasthouden. Samen maken we verschillende zienswijzen door de tijd heen en in het nu zichtbaar.
Op 5 september 2024 hebben we een panelgesprek met Vernon Chatlein, Nadia Tilon, Fitria Jelyta, Dwight Fransman en Kensly Vrede. Uiteraard zijn er ook live performances deze avond.
Bio’s sprekers:
Vernon Chatlein
Vernon Chatlein is een veelzijdige componist en percussionist afkomstig van Curaçao. Al jaren doet hij gronding onderzoek naar materieel en immaterieel cultureel erfgoed van Afro-Caribische muziek en verhalen. Zijn focus is o.a. de Tambú. Vernon wil het genre populariseren en standaardiseren, terwijl de cultuur en de bijbehorende codes bewaard blijven. Door Tambú ook in hedendaagse ruimtes te brengen, wil hij haar niet alleen toegankelijk maken voor verschillende doelgroepen, maar ook de wereld iets bieden dat authentiek Curaçaos is en waar Curaçaoënaars trots op kunnen zijn. Het is zijn manier om de erfenis voort te zetten van de groten die voor hem kwamen.
Nadia Tilon
Nadia Tilon is sociaal pedagoog, journalist, acteur en zangeres. Kort na de start van haar studie begon ze met acteren en zingen voor het Losontheater. Nadia trad tot begin jaren ‘90 regelmatig op bij demonstraties, acties, manifestaties, straatfestivals en bijeenkomsten. Zij was verbonden aan de Toneelwerkgroep Proloog. Ook is zij betrokken bij de film ‘Oema foe Sranan’, zowel bij het maken van originele film als bij de huidige restauratie en heruitgave. De vele vragen over de soundtrack brachten Nadia er toe om de 3‑delige podcast serie ‘Surinaamse Strijdliederen Jaren 70’ te maken.
Fitria Jelyta
Fitria Jelyta is journalist, schrijver en moderator. Naast haar werkzaamheden als onderzoeksredacteur bij de NOS, werkt ze aan haar eerste boek over Indonesische perspectieven op Nederlands koloniaal verleden.
Dwight Fransman
Dwight Fransman is een Surinaamse muzikant die anderen wil inspireren en kennis wil laten maken met de schoonheid en diversiteit van zowel Afro-Surinaamse (Kawina en Winti) als inheemse muziek (Sambura). Specifiek is het zijn missie om inheems cultureel erfgoed levend te houden en een brug te slaan tussen verschillende culturen door middel van muziek.
Kensly Vrede
Kensly Vrede is sinds de jaren zeventig actief betrokken bij de Marrongemeenschappen in Nederland en maakte zich sterk voor de geuzenaam Marron. Hij is tevens een van initiatiefnemers van de jaarlijkse Dag van de Marrons en 1 van de vaste sprekers op deze Viering. Sinds 2007 is hij officieel een van de vertegenwoordigers van het traditioneel gezag Saramacca in de functie van Kapitein.
Gespreksstof: Erfgoed van het vrijheidslied
Datum: 5 september 2024
Tijd: 17.30 uur inloop, start 18.00 uur
Aanmelden: kan hier beneden
Waar: Imagine IC, Bijlmerplein 393, 1102 DK Amsterdam Zuidoost
Aanmelden verplicht
Update 5 september 2024: 14.00 uur
Aanmelden is niet meer mogelijk.