Op 3 mei organiseert Imagine IC een bijzondere editie van ons gespreksprogramma Gespreksstof, ter gelegenheid van Bevrijdingsdag. Deze middag staat in het teken van eten tijdens oorlogstijd, met een bijzondere focus op de voormalige Nederlandse koloniën: Suriname, de Caribische eilanden en Indonesië. Wat eten we wanneer alles schaars wordt?
Tijdens oorlogen ontstaat vaak een schrijnend tekort aan voedsel en schoon drinkwater. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen in steden als Paramaribo, Willemstad en Batavia basisproducten zoals rijst, suiker, meel en olie ‘op de bon’. Deze periode van schaarste vroeg om creativiteit, aanpassingsvermogen én nieuwe culinaire oplossingen. Wat at men toen er geen aardappelen, rijst of cassave meer waren? Welke alternatieven ontstonden – en hoe zien die gerechten er vandaag de dag uit?
In dit panelgesprek gaan Francisca Tan, Ayra Kip en Jules Rijssen onder leiding van moderator Rochelle van Maanen in gesprek over voedselcreativiteit, inventiviteit en overlevingskracht – én over hoe eten een bron van hoop, houvast en herinnering kan zijn, zelfs in de donkerste tijden.
Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van bijzondere hapjes, geïnspireerd op het thema. We hopen je daar te zien!
Zaterdag 3 mei | 14:00 – 15:30 uur (inloop vanaf 13:30, borrel tot 16:00)
Locatie: OBA Imagine IC
Aanmelden: info@imagineic.nl