Nu te zien bij Imagine IC de pop-up tentoonstelling De Gliphoeve die tot stand kwam door Orkater, Bijlmer Parktheater en Imagine IC. Deze pop-up reisde afgelopen jaar met de voorstelling De Gliphoeve van theatergezelfschap Orkater, in samenwerking met Bijlmer Parktheater, door het land.
In deze tentoonstelling tonen we hoe er in de jaren ’70 werd omgegaan met de komst van een grote groep Surinaamse Nederlanders in Nederland. Het toont een moeizaam proces van integratie, activisme voor een beter woonbeleid en de wantostanden in de pensions. Maar ook hoe er tegen de klippen op, werd gezocht naar een befere toekomst in Nederland. Hoe actueel dit thema vandaag de dag nog is, blijkt wel it onderzoek van het Social Plan Bureau van 11 oktober ’22: mensen met een migratieachtergrond die al langer in Nederland zin of in Nederland zijn geboren zijn, zijn somber over het politieke system en ervaren nog steeds vaak discriminatie vanwege hun afkomst.
De pop-up tentoonstelling is te zien t/m 4 maart 2023.
De Gliphoeve
Al sinds het einde van de slavernij in 1873 kwamen er Surinamers naar Nederland (het koloniale “vaderland”), aanvankelijk in kleine getallen. Na de Tweede Wereldoorlog groeit hun aantal snel. In de jaren vijftig waren het vooral relatief welgestelde Surinamers die in Nederland kwamen om te studeren, maar vanaf de jaren zestig was het een steeds breder wordende dwarsdoorsnede van de Surinaamse bevolking die de oversteek waagden, en in steeds grotere getallen.
In de grote steden werden zij door huisbazen en stadsbesturen it de wijken geweerd en waren ze aangewezen op afgetrapte pensions en huisjesmelkers. In de door leegstaand geplaagde Bijlmer stond men aanvankelijk wél open voor bewoning door ‘rijksgenoten’, met name in de Gliphoeve, maar toen begin jaren zeventig de Surinaamse migrate enorm toenam slog dat om. Ook woningbouwcorporaties in de Bijlmer begonnen Surinamers te weren, ondanks de gigantische leegstand.
Met steun van de Amsterdamse kraakbeweging begonnen woningloze Surinamers in 1974 de lege appartementen in gebruik te nemen. Het was het begin van het zwarte activisme in Nederland. Ondertussen kwamen als gevolg van de onafhankelijkheid in 1975 steeds meer Surinaamse Nederlanders naar Nederland.
Zo ontstond er in de Biilmer een bruisende en levendige Surinaamse gemeenschap, waar de Gliphoeve de spil van was.
Door Maarten van Hinte, dramaturg
Deze tentoonstelling kwam tot stand door Orkater, Bijlmer Parktheater en Imagine IC. Met veel dank aan The Black Archives, Toon Borst, Priscilla Vaudelle en Guilly Koster voor alle beelden uit hun archieven.