Imagine IC 20 jaar!

Imagine IC wordt 20. Al 20 jaar gaat deze culturele instelling in de Amsterdamse Bijlmer voor erfgoeddemocratie. Omdat erfgoed staat voor wie we samen zijn, heeft iedereen daarin een stem. Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC: “Vanuit óns centrum van Amsterdam en Nederland voegen we dingen en herinneringen toe aan de collecties van de stad en het land. We ontwikkelen met steeds meer partners eigentijdse erfgoedmethodologie. Onze verjaardag vieren we met een huisfeest, een nieuwe Vitrine van Zuidoost en een interactief jubileumseminar.”

Opening nieuwe vitrine van Zuidoost

Op 27 september is het ten huize van Imagine IC feest voor alle oude en nieuwe vrienden. Iedereen is uitgenodigd voor de opening en het feest daarna. De Vitrine laat zien wat de afgelopen vijf jaar is verzameld met de buurt, zoals over de Bijlmervliegramp of Zwart Beraad. Willemsen: “Deze thema’s zijn urgent in de buurt en precies daarom ook relevant voor de stad en het land.” Op haar verjaardagsfeest serveert Imagine IC wederom legendarisch lekker eten.

Luistervaardigheden

Op 11 november spreekt onder anderen Leah Bassel (Verenigd Koninkrijk, “The Politics of Listening, Possibilities and Challenges for Democratic Life”) op het jubileumseminar van Imagine IC. Verder kun je in de workshops je luistervaardigheden oefenen en andere skills die van pas komen in de dagelijkse en professionele omgang met de vaak sterk uiteenlopende perspectieven op erfgoed en andere schurende kwesties. Kom ervaringen en expertise brengen én halen! Tickets zijn vanaf september beschikbaar via de vernieuwde website van Imagine IC.

Imagine IC

Het netwerk van Imagine IC voegt objecten en betekenissen toe aan de roerende, onroerende en immateriële verzamelingen van stad en land. Met de ervaringen in deze praktijk ontwikkelt Imagine IC methodes van participatief verzamelen en democratisch erfgoedwerk. Met 3.000 participanten per jaar en met onder andere de Reinwardt Academie en Waag Society werkt de instelling sinds 2014 bijvoorbeeld aan de notie en methode van “emotienetwerken”.

Geschiedenis

Imagine IC werd in 1999 opgericht. Landelijke fondsen, het Rijk en de stad Amsterdam steunden de pitch van “de eerste plek in Nederland die cultuur en identiteit van migranten belicht vanuit hun eigen perspectief”. Imagine IC ging “verhalen vangen” om nieuwe betekenislagen toe te voegen aan de collecties van formele archieven. Al snel ging Imagine IC ook zelf thema’s documenteren, zoals “Eigen toko’s” (2005), “Panna’s en akka’s” (2013) en “Kempering: modern monument” (2018).

“Brandpunten”

“Imagine IC zit bovenop de brandpunten van demografische en maatschappelijke ontwikkeling, waar de kruisbestuiving plaatsvindt die de komende generaties beïnvloedt.” Abdelkader Benali, deelnemer aan “Panna’s en akka’s”, 2013. Benali is sinds juni 2019 lid van het Comité van Aanbeveling van Imagine IC. Tot 12 november is kruisbestuiving te zien en beleven in de tentoonstelling “Saya en koto, lagen van stof en van tijd”.

Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Alles over dit project

Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Imagine IC 20 jaar!

Photo report: opening of renewed Vitrine van Zuidoost and 20 year Imagine IC party!

Imagine IC 20 jaar!

Fotoverslag: opening vernieuwde Vitrine van Zuidoost en 20 jaar Imagine IC feest!

Imagine IC 20 jaar feest met Akwasi en vele anderen
Imagine IC 20 jaar!

Uitnodiging: 20 jaar Imagine IC feest met Akwasi en vele anderen

verzamelbijeenkomst Bijlmer Meer Vitrine van Zuidoost eem reflectie, Imagine IC © Les Adu
Imagine IC 20 jaar!

Dagelijks Leven

Verzamelbijeenkomst Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost — een reflectie