Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost

De Bijlmer is meer dan je denkt. Of je er nou woont, werkt of nooit komt, het beeld dat je ervan hebt is vast niet compleet. Zo is de Bijlmer niet alleen van beton, maar ook heel groen. Het is zowel een nieuwe stad als een oude polder. Beide werden gemaakt door de planners, maar ook door alle mensen die erheen kwamen en er hun levens vormgaven.

De Bijlmer is een buurt in stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Maar buiten Zuidoost wordt vaak het hele stadsdeel ‘de Bijlmer’ genoemd. Die naam roept beelden op van een rauwe stadsjungle. Veel mensen in Zuidoost, inclusief de Bijlmer, herkennen zich daar niet in. Zij voetballen in het park, ondernemen in De Poort, bidden op vele plekken of verdiepen zich
in de geschiedenis van hun dorp.

In het buurtarchief Bijlmer Meer brengen mensen die wonen en werken in Zuidoost een verzameling bijeen over hun dagelijks leven. Samen leggen we oude en nieuwe tijdslagen van de buurt bloot. We vertellen niet alleen hoe het hier vroeger was, maar presenteren ook bijzonder gewone dingen en herinneringen anno nu.

Deze Vitrine van Zuidoost vertelt verhalen die je kent en herkent – en meer. Ze gaan over vogels, bewonersacties, de Bijlmerramp, het slavernijverleden of de HEMA. Hoe? Kies
een archiefstuk of een object dat je opvalt. Of trek een lade open. Jouw verhaal begint waar jij wilt. Van daaruit kun je de zwarte stippellijnen volgen. Gaat het zoals je dacht? Of kan de buurt je verrassen?

Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.