Vanaf 17 december 2021 is de nieuwe tentoonstelling Tune In, Fade Out: Signalen uit de Bijlmer te zien bij Imagine IC. De online expo laat je kennis maken met de makers en radio omroepen van toen en nu.
Zuidoost kent een lange traditie van media-maken, vanuit de behoefte om gehoord te worden, de achterban te vertegenwoordigen, invloed te hebben of een thuisgevoel te creëren. Al bijna direct na aankomst in de Bijlmer begonnen de bewoners met het maken van radio. Toen nog veel piratenzenders. Zij ‘kaapten’ de frequentie van de gestationeerde stations om hun geluid te laten horen. Motieven als taboe, religie, activisme, heimwee en cultuur werden behandeld tijdens de radioprogramma’s.
Inmiddels onder de paraplu van SALTO kent Zuidoost vandaag de dag nog steeds vele lokale radiomakers. Bijvoorbeeld RAZO, mArt, Bangsa Jawa. Ook vele jongere makers zoals MOB en Hot0Twenty maken inmiddels deel uit van het radiolandschap van Zuidoost. Wat motiveert hen? En waarom gebruiken zij radio om hun stem te laten horen? En welke van deze lokaal gemaakte geluiden dienen bewaard te blijven als erfgoed?
Tune In, Fade Out laat je kennis maken met de radio activisten / makers van toen en nu.
Maar we gaan verder. Vanaf mei 2022 starten we met het verzamelen van luistergedrag en luisterbehoeftes van de bewoners in Zuidoost. Waar luisteren zij naar en waarom? En heeft radio nog een plek in het luistergedrag van de jongeren uit Zuidoost? Vanaf het voorjaar zullen de resultaten hiervan toegevoegd worden aan de tentoonstelling.
Dit onderzoek doet Imagine IC samen met het Meertens Instituut en de HvA.
Tune In, Fade Out is dagelijks te zien vanaf 17 december 2021.
Met dank aan het Mondriaan Fonds & het Kickstart Cultuurfonds
In deze uitzending stond ‘lokale media’ centraal als voorbereiding op het project van Imagine IC over lokale media dat later dit jaar van start gaat.
Gasten waren Norman van Gom en Shaneequa Vrede.
Norman van Gom
Shaneequa Vrede
De nummers die de gasten hebben mee gebracht waren:
Norman van Gom
-We all have a star van Wilton Felder
Shaneequa Vrede
In deze uitzending stond ‘lokale media’ centraal als voorbereiding op het project van Imagine IC over lokale media dat later dit jaar van start gaat.
De gasten waren André Antonius en Henno Eggenkamp.
André Antonius
André Antonius was in 1972 coordinator jeugd-en Jongerenwerker bij de Beheersraad en daarna opbouwwerker/coordinator Stichting Interim Beheer. Hij was vanaf 1972 betrokken bij de opvang van Surinamers in de Bijlmermeer en in overleg met het toenmalige ministerie van CRM werd het welzijns werk onder hen uitgebouwd. Personen die bij dit werk betrokken waren, waren onder ander Harald Axwijk, Biervliet en vele anderen.
Vanuit het Interim Beheer en later de Beheersraad, was André Antonius betrokken bij de radio en tv-uitzendingen van de Lokale Omroep Bijlmer.
André Antonius was in Suriname directeur van de Juliana school. Hij studeerde psychology aan de Universiteit van Utrecht en arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Henno Eggenkamp:
De Bijlmer begon voor Henno Eggenkamp te leven, toen hij in 1974 contact kreeg met een aantal H‑buurt bewoners, die in de H‑buurt illegale tv uitzendingen maakte.
Dat werd later een officieel overheids experiment; de Lokale Omroep Bijlmermeer, met een wekelijkse uitzending in zwart wit en later ook radio.
Midden jaren ’80 werkte hij bij Radio Mart, elke week twee uur muziek, en een paar jaar later richtte hij met Prem Radhakishun, Robbie Oostberg en Pierre Mehlkopf Radio Metro op; elke dag 12 uur uitzending. Ondertussen was hij ook oprichter van het Blij met de Bijlmer Festival.
Begin 2000 begon Eggenkamp met spullen te verzamelen voor het Bijlmer Museum om de historie van deze bijzondere stad in leven te houden.
De nummers die de gasten hebben mee gebracht waren:
André Antonius
Daniel Santos — en el juego de la vida
Henno Eggenkamp
Interview met Roy Ristie, voormalig presentator van VPRO-programma ‘Black Star Liner’ (1979–1981) en van ‘Radio Kanari’ (Kankantrie, 1982–1984). Interview over zijn leven, over de Surinaamse radio waarvoor hij heeft gewerkt en over de volgende fragmenten:
- uit ‘Black Star Liner’ van 28–2‑1980 over de coup van Desi Bouterse (25–2‑1980), met Anita Breedveld en Dave van Dijk;
- ‘Radio Kanarie’ ‘Kankantrie’ (1982–1984);
- Surinaamse radio, KBC-nieuws 1985, ABC, reclame 1977;
- telefoongesprek met journalist John Jansen van Galen over de laatste ontwikkelingen in Suriname.
En voorts over de beklimming van de Mount Everest door Sir Edward Hillary op 29–5‑1953.
Klik hier om het interview te luisteren.
Dit programma is gewist, deze opname is gedeeltelijk afkomstig van een geluidscassette van Publieksservice
Klik de QR codes om mobiel te luisteren of om de linkjes te volgen naar de geluidsfragmenten.
Deze tentoonstelling is een doorlopend gesprek, waar steeds nieuwe aspecten gedeeld zullen worden in de komende periode. Wil jij ook wat toevoegen, over lokale radio toen of nu? Vertel ons hierover door een mailtje te sturen naar Jules Rijssen: jules@imagineic.nl