Vanaf 1982 was de sculptuur De Kus te bewonderen in de Bijlmer. Het romantische beeld met haar zachte symboliek midden in een harde betonnen omgeving, veroverde in korte tijd de harten van bewoners en bezoekers van de Bijlmer.
Nu in 2020, keert De Kus, na drie jaar afwezigheid en onzekerheid, terug in de Bijlmer. Vanaf 13 oktober zal de sculptuur weer in volle glorie te bewonderen zijn, maar nu op een nieuwe plek — het Anton de Komplein. Voor deze gelegenheid hebben wij met de kunstenaar en buurtbewoners gesproken over De Kus en haar betekenis voor de buurt. Daarnaast hebben we extra materiaal verzameld met meer informatie over De Kus, haar kunstenaar en de historische context.
De tentoonstelling De Kus-reset inclusief het originele model van de kus was te zien bij Imagine IC t/m 31 december 2020.
De sculptuur is nu in zijn volle glorie in de Poort (een paar minuten vanaf Imagine IC) te bewonderen.
Jeroen Henneman (1942) is een Nederlands schilder, tekenaar, graficus en beeldhouwer. Henneman is geboren en getogen in Haarlem en ging in 1959 naar het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam. Henneman reisde daarna een aantal jaar door Zuid-Europa. Bij thuiskomst had hij vervolgens geen zin meer om te studeren. Zijn liefde voor tekenen bleef echter wel. Nadat hij zijn eerste tekeningen begon te verkopen, merkte Henneman op dat hij een unieke stijl had.
Als beeldend kunstenaar werkt Henneman graag in opdracht. Naast De Kus heeft hij nog meer bekende publieke werken achter zijn naam staan, waaronder Het Wiel op het belastingkantoor in Amsterdam en De Schreeuw, te vinden in het Oosterpark in Amsterdam en gemaakt ter nagedachtenis aan de moord op Theo van Gogh.
© Hans Mooren
De herplaatsing van het openbaar kunstwerk De Kus was op dinsdag 13 oktober 2020 live te zien via een livestream. Hieronder kun je de registratie terug kijken.